Menu

Olika sätt att värma upp huset på


Tekniken för hur man kan värma upp ett hus på går hela tiden framåt och det kommer nya lösningar, där tanken är att man skall minska kostnader och förbättra utsläpp på miljön. Att köpa hus och eventuellt behöva förstå vilken sorts uppvärmning man vill ha kan vara riktigt förvirrande. Det finns fjärrvärme, värmepumpar, solfångare, ved och pellet etc. Som sagt en hel del olika möjligheter!

Vad bör man tänka på när det gäller vilken sorts uppvärmning man skall använda?

Först och främst så bör man fundera och räkna på om den typ av uppvärmning som man har i nuläget är det mest optimala valet för ens eget hus. Att byta värma installation kan såklart vara komplicerat och kostsamt, men i det långa loppet så kanske det är en bra investering. Man bör alltid ta det lugnt när det gäller sådana stora beslut och vara väl insatt i de olika alternativen är en god idé. Man måste ha koll på både värme och vattenförbrukningen för att kunna förstå vilket val som blir lönsamt.

Två olika sätt att värma upp huset på

  • Fjärrvärme: detta alternativ liknar elvärme men erbjuder oftast lägre priser men det gäller att jämföra olika leverantörer och avtal för att få en bra deal. Prisskillnaden kan nämligen vara ganska så markant runt om på marknaden. Fördelarna är att man inte behöver ha så stort utrymme och det krävs inte någon större arbetsinsats för att använda sig av fjärrvärme. Miljön skadas inte lika mycket.
  • Värmepump: Detta alternativ ger fyra olika möjligheter beroende på om man vill ha energin från vätska eller luft. Energin kommer nämligen från maken, vattnet från e sjö, luften eller berggrunden. Det är en pump som hela tiden arbetar för att hämta energi. Fördelarna är att driftskostnaden är låg och man slipper sotning eller att ta bort aska. Men det är en stor investering som görs när man byter till värmepumpar.