Menu

5 olika sätt att värma upp sitt hus på


Det finns många olika sätt att värma sitt hus på, det behöver inte bara vara via vanlig el. Här kommer en lista med 5 olika alternativ som kan vara intressanta att känna till.

1. Bergvärme fungerar genom att man borrar ett hål i marken för att kunna samla in energin som finns samlad där. Det är bergvärmepumpar som samlar in energin. Det är ett miljövänligt alternativ som man bör satsa på om man vill ha en långsiktig lösning. Det krävs dock fortfarande el och själva installationen är ganska dyr, mellan 80 000-180 000 kronor.

2. Elvärme innebär att man använder sig av element för uppvärmning, via elektricitet i väggarna. På samma sätt får lampor energi. Det krävs inte någon större investering för elvärme och det är inte heller så svårt att installera. Dock kan priset på el variera vilket ger en högre ekonomisk påverkan.

3. Solfångare är ett annat sätt att värma upp sitt hus på. Genom att fånga solen strålar tack vare solfångaren så kan energin omvandlas till värme. Denna värme skickas direkt till värmesystemet via värmeväxlare. Kostnaden för att köpa in solfångare ligger runt 2000-5000 kr/kvm men man bör vara beredd på att betala mellan 30000-50000 kronor för ett helt färdigt system.

4. Solceller är ett mycket miljövänligt alternativ för att värma upp sitt hus på. solcellerna samlar in energin från solen vilket leder till elektricitet. Dock är detta alternativ inte helt komplett för Sverige, eftersom vi inte har ett soligt väder hela tiden. Solen kostar inget men själva modulerna kostar men 40000-60000 kvm.

5. Vindsnurra är kanske inte ett alternativ som man tänker sig att man kan installera på egen hand till sitt hem, men detta är inte sant. Man kan visst ha en vindsnurra för hemmabruk, den lagrar energi via ett batteri, men det är viktigt att man vet hur mycket vind som faktiskt finns att ta tillvara på. Man bör dock tänka på grannarna som kan uppleva vindsnurran som bullrig.